The Taranterra Project își propune să ofere publicului larg șansa de a admira 36 dintre cele mai importante specii de tarantule de pe glob. Ivit dintr-o fobie care s-a transformat cu timpul în pasiune, proiectul The Taranterra Project pornește în misiunea de arăta oamenilor atât frumusețea deosebită a acestor animale, cât și utilitatea lor în ecosistemele în care conviețuiesc alături de noi. Culorile fantastice, modelele simetrice, comportamentul și felul în care aceste tarantule își "decorează" mediul în care trăiesc, cu siguranță vor încânta și vor stârni admirația celor ce vizitează expoziția.
Acest proiect este o ocazie unică de a vedea aceste specii gigantice în același loc alături de informații și curiozități despre habitatele în care trăiesc și modul în care ele funcționează.
Te așteptăm la Iulius Mall Timișoara, etaj, zona Intersport, zilnic în perioada 21 - 30 ianuarie 2022, între orele 10.00 - 22.00 să descoperi expoziția de tarantule vii. Intrarea este gratuită.
Știați că?
- Theraphosa blondi este cea mai mare specie de tarantule din lume și este cunoscută și sub numele de Goliath birdeater - mâncătoare de păsări.
- Tarantulele napârlesc. Femelele napârlesc pe tot parcursul vieții, iar masculii trec printr-o ultimă năpârlire când ajung la maturitate. Năparlirea este procesul prin care tarantulele își leapadă exoscheletul pentru a putea să crească în dimensiuni și de asemenea își regenerează membre și organe lipsă sau care nu funcționau corect.
- Există peste 1000 de specii diferite de tarantule documentate până în prezent.
- Reputația tarantulelor ca fiind animale periculoase este bazată mai mult pe ficțiune și legende, decât pe realitate. Există doar câteva specii care posedă o mușcătura cu venin potent. Majoritatea tarantulelor sunt docile și calme și posedă un venin care nu este foarte toxic pentru oameni, comparabil cu cel al unei mușcături de albină.
- Tarantulele au 8 ochi amplasați pe carapace cu care pot distinge și cea mai mică mișcare și au corpul acoperit cu perișori extrem de sensibili la vibrații, cu care la fel detectează orice mișcare sau vibrație.
- Unele specii de tarantule posedă perișori adezivi care le permit să urce pe orice tip de suprafață fără probleme.
- Tarantulele au mai multe tipuri de tactici defensive. Unele se bazează pe muscătura cu venin potent și își arată colții pentru a alunga potențialii prădători, pe când altele își folosesc picioarele din spate pentru a elibera perișori urticanți în aer. Acesti perișori urticanți sunt prezenți pe abdomen și prin frecarea cu picioarele din spate, aceștia se desprind și se agață de orice intrus. Acești perisori pot provoca iritații cutanate, iar la contactul cu ochii sau căile respiratorii pot cauza dureri și senzații extrem de neplăcute.
- Cel mare dușman al tarantulelor este Viespea-paianjen care este mult mai mică ca și dimensiuni decat tarantula. Aceasta se infiltrează în vizuina păianjenului și printr-o înțepătură reușește să paralizeze tarantula. Apoi trage tarantula către propria vizuină unde o folosește ca și cuib din care se vor hrăni larvele de viespe.
- Numele de tarantula a fost dat pentru prima oara unui păianjen din sudul Italiei din orașul Taranto unde legenda spune că o specie mică de păianjen din zona respectivă avea o mușcatură fatală pentru oameni. Conform legendei, singura metoda de vindecare era ca cel mușcat să danseze pana la epuizare, timp în care veninul este eliminat prin transpirație. Acest dans popular bazat pe legenda tarantulei există și în ziua de azi și se numește Tarantella.
- Femelele din unele specii de tarantule trăiesc până la 30 de ani și pot ajunge la dimensiuni de până la 28 de cm.
- Unele specii de tarantule conviețuiesc alături de broaște într-un sistem simbiotic. Tarantula oferă protecție și rămășițe de mâncare, iar broaștele protejează vizuina de furnici.
- Tarantulele au tendințe canibale și nu ezită să mănânce exemplare chiar din aceeași specie. De asemenea, după actul de reproducere, femela de obicei va încerca să muște și să mănânce masculul cu care tocmai a copulat.
- O specie de tarantulă poartă numele legendarului cântăreț de folk Johnny Cash. Această specie a fost descoperită în Folsom State Prison, închisoare căreia Johnny Cash i-a dedicat o melodie - Folsom Prison Blues. Precum și reputatia lui Johnny Cash ca fiind Omul Negru "Man In Black" și masculii maturi din această specie sunt complet negri.
- Exemplare adulte ale unor specii de tarantule pot să supraviețuiască fără mâncare chiar și 2 ani.
- În unele părți ale lumii tarantulele sunt o delicatesă. Tarantula prajită este o delicatesă apreciată în Cambodgia și există chiar și ferme de tarantule special create pentru industria alimentară.
- Chiar daca au 8 ochi, vedera tarantulelor este slabă. Acești ochi pot detecta doar lumina, întunericul și mișcarea.