La atelierul de xilogravură din perioada 8 - 9 iulie 2023 care se va desfășura sub îndrumarea meșterului Mircea Lac, vom realiza xilogravuri cu motive tradiționale și bisericești. Vor exista 20 de modele din care vă puteți alege 'modelul' dorit pe hârtie. Xilogravura poate fi păstrată ca amintire.
? Accesul este gratuit.
? Orar ateliere:
- 8 iulie, ora 14:00 – 16.00
- 9 iulie, ora 12:00 – 14.00
? Iulius Mall, demisol, zona Atrium
Mircea Lac - meșter în prelucrarea lemnului și al metalului
Meșter și profesor la Liceul Pedagogic Regina Maria din Deva, Hunedoara
Meșter și dascăl de mare valoare culturală, aflat de peste 40 de ani în slujba păstrării și promovării artei și meșteșugurilor străvechi, Mircea Lac este purtător de excepție a unor modele culturale tradiționale. În prezent este singurul meșter care stăpânește cu desăvârșire meșteșugurile milenare pădurenești ale legării lemnului în cositor, ale confectionarii tiparelor de piatră pentru turnat „zimții de balț”, cataramele și pandantivele din cositor, cât și confecționarea podoabelor ce înnobilează costumul pădurenesc al femeilor („lanțuri cu ciorcoloț, lanțuri în scărică, lanțuri cu chei și inele, lanțuri șerpești, balț cingătoare și balț pe chici”). De asemenea este singurul meșter care mai confecționează, după tehnici originale și cu materiale autentice, celebrele obiecte ceremoniale ale nunții pădurenești: „șocanul de nuntă” și „bâtul de nănașă.”
Meșteșugul l-a învățat în satul său natal, Almașu Mare de la vecini și rude, apoi de la vestiții meșteri populari din Zona Zarandului – Ribița, Blăjeni, Tomești, Ceru Băcăinți. Câțiva din „mentorii” care au contribuit la formarea sa sunt: Perța Constantin din Ceru Băcăinți, Gheorghe Cercel din Sebeșul de Jos, Filip Bogdan din Sibiu sau Nicolae Cernat din Șugag – meșteri care astăzi nu se mai află în viață.